Kapadokya Alan Başkanlığı ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu işbirliği ile Kapadokya için simgeleşmiş peribacalarının korunması, kaya kopması, ve şapka düşme tehlikelerinin önlenmesine ilişkin istişare ve değerlendirme toplantısı yapıldı.

Kapadokya Alan Başkanlığı toplantı salonundaki toplantıya UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Doğa Bilimleri İhtisas Komitesi Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Kazancı, Kapadokya Alan Başkanı Birol İnceciköz, ilgili kurum müdürleri, belediye başkanları ve turizmciler katıldı.

Toplantıda konuşan Kapadokya Alan Başkanı İnceciköz, kaçak ve uygunsuz yapılarla mücadelenin yanı sıra peribacalarının gelecek nesillere ulaştırılması için çabaladıklarını söyledi.

“PERİBACALARINA ÇÖZÜM BULMAMIZ LAZIM”

İnceciköz, "Kapadokya Alan Başkanlığı, kurulduğu günden beri katılımcı bir anlayış sergiledi. Alınan kararlar öncesi istişare toplantıları düzenledi. Paşabağları'nda şapkası düşmek üzere olan bir peribacası var ve mutlaka müdahale etmemiz lazım. İklim ve coğrafyanın etkisiyle belki bir süre sonra düşecek ama iş bittikten sonra konuşmanın bir anlamı olmayacak. Bu yüzden son noktaya gelmeden bilimsel hangi yöntemlerle sorunu çözeriz konuşmamız lazım. Göreme Açık Hava Müzesi de bölgenin en çok ziyaret edilen ören yeri. Burasının, dünya üzerinde bilinen eşsiz bir arkeopark olduğunu tespit çalışmalarında oryaya koyduk. Bir dönem yağmur sularının freskolara zarar vermemesi için kaplamalar yapılmış ama ömrünü doldurmuş durumda. Bizim en önemli unsurlardan peribacalarına çözüm bulmamız lazım." diye konuştu.

Yıkılma tehlikesi bulunan peribacaları yerinde incelendi Yıkılma tehlikesi bulunan peribacaları yerinde incelendi

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Doğa Bilimleri İhtisas Komitesi Başkanı Kazancı da, kültürel değerlerin bulunduğu yerde yaşayanların ve yetkililerin aslında bu zenginlikleri gelecek nesillere aktarabilmek için çabalayan bekçiler olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından zarar gören peribacaları ile ilgili sunum yapıldı.

Editör: Alpaslan Körükcü