Nevşehir Valiliğince, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Vali Şinasi Kongre ve Kültür Merkezindeki programa, çeşitli ülkelerden uzmanlar katıldı.

Programın açılışında konuşan Nevşehir Vali Yardımcısı Kübra Karaalioğlu, Kapadokya bölgesindeki ilk yapılan duvar resmi konservasyon projesinin 1972 yılında Tokalı Kilisesi’nde başladığını, Karanlık Kilise, Elmalı Kilise Kırkşehitler Kilisesi'nde yapıldığını söyledi.

Kapadokya’da beş farklı koruma ve onarım projesi yürütüldüğünü aktaran Karaalioğlu, “Bu projeler, Kapadokya bölgesinin essiz tarihi ve sanatsal dokusunun korunması ile gelecek nesillere aktarılması amacıyla büyük bir titizlikle sürdürülmektedir. Kapadokya'nın benzersiz duvar resimlerinin korunması, yalnızca ilimiz için değil, ülkemiz ve dünya kültür mirası açısından da büyük bir öneme sahiptir. Bu bağlamda yürütülen her bir proje, bizler için çok kıymetlidir.” dedi.

NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aytekin ise “Kapadokya bölgesi eşsiz jeolojik yapısının sonucu sahip olduğu doğal ve kültürel mirasından dolayı ülkemizin önemli turistik merkezlerinden biri olduğu gibi aynı zamanda dünyaca önemli doğal ve kültürel miras noktalarından biri konumundadır. Bilindiği üzere, üniversitemizin de merkezinde yer aldığı Kapadokya, doğası, tarihi ve kültürel değerleri ile 1985 yılında UNESCO tarafından dünyada korunması gerekli Kültür Mirası listesine dahil edilmiştir. Öte yandan son olarak 2022 yılında ülkemizden sadece Kapadokya bölgesi ve Pamukkale “Uluslararası Jeoloji Bilimleri Birliği” tarafından dünyanın 'İlk 100 Jeolojik Miras Alanı' listesine seçilmiştir.” diye konuştu.

İtalya Tuscia University öğretim görevlisi Doç. Dr. Paola Pogliani de Projenin genel amacının, Japonya, Avrupa ve Türkiye’de bulunan 8 araştırma enstitüsünü bir araya getirerek eski Batı Asya tarihi, arkeolojisi ve koruma bilimi odaklı bir araştırma ağı oluşturmak olduğunu söyledi.

Peribacaları için harekete geçildi Peribacaları için harekete geçildi

Pogliani şöyle konuştu: “İtalyan ve Japon araştırma ekipleri son yıllarda Kapadokya'da bir araya gelerek duvar resimlerinin korunması hakkında görüş alışverişinde bulunmaktadır. Her ekibin Kapadokya duvar resimlerinin korunması konusunda farklı çalışmaları olmasına rağmen, tüm projelerde Nevşehir Müze Müdürlüğü başkanlığında, Nevşehir Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarı’nın genç restoratörlerine güncel teknik bilgi ve yöntemler aktarılarak Türkiye'deki bu alanla ilgili deneyim artırılmıştır.”

Japanya Univerity of Tsukuba  öğretim üyesi Yoko Taniguchi ise Japonya’nın, 1960'larda Prof. Ikuo Hirayama'nın önderliğinde Kapadokya çalışmaları yaptığını belirtti.

Taniguchi, “Tokyo Ulusal Güzel Sanatlar ve Müzik Üniversitesi'nin misyonu kapsamında, Kapadokya'daki kiliselerin birçok fotoğrafını ve mimari çizimlerini yapmıştır. Örneğin, Üzümlü Kilise'ye ait 1968 ve 1970 yıllarında Prof. Masaru Maeno tarafından çekilmiş bazı örnekler burada bulunmaktadır. Japon ekibimiz, 2014'ten 2016'ya kadar Kızıl Vadi'de Üzümlü Kilisesi'ne ait kaya oyma mağaranın ve duvar resimlerinin korunması üzerinde çalıştı. Araştırma faaliyetlerimizin tek bir amacı vardı: bölgedeki hassas tüfün nasıl bozulduğunu ve ömrünü nasıl uzatabileceğimizi öğrenmek. Ayrıca, duvar resimlerine ilişkin olarak, geçmişte oluşan çizikler ve graffitiler nedeniyle estetik sorunları ciddi olan resimler üzerinde çalışıyoruz. Amacımız, graffitilerin tonlarını azaltarak daha az fark edilir hale getirilmesini ve motiflerin daha kolay görülebilir olmasını sağlamaktır.”

Program, “Duvar resimlerinin onarımında bilimsel yöntemler”, “Göreme Açık Hava Müzesindeki Konservasyon Çalışmaları” başlıklı oturumlarla devam etti.

Editör: Alpaslan Körükcü