NEVÜ

Dünya Neolitik Kongresi’nde Kapadokya sunumu

NEVÜ öğretim üyesi ‘Dünya Neolitik Kongresi’nde “Nevşehir, Kapadokya’da Tarihöncesi Araştırmalar” üzerine sunum yaptı

NEVÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Fevzi Volkan Güngördü, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı  (TGA)’ın desteklediği, İstanbul Üniversitesi ve Harran Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen “Dünya Neolitik Kongresi 2024 (World Neolithic Congress)”nde “Nevşehir, Kapadokya’da Tarihöncesi Araştırmalar” başlıklı bir sunumda bulundu. 

Dünyanın ilk Neolitik Kongresi Turizm Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un teşrifleriyle  ve 64 farklı ülkeden binden fazla katılımcıyla Şanlıurfa Harran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde gerçekleştirildi.  13 ayrı salonda 45 konu başlığı halinde gerçekleştirilen kongrede Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)  Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Fevzi Volkan Güngördü “Nevşehir, Kapadokya’da Tarihöncesi Araştırmalar (Prehistoric Investigation in Nevşehir, Cappadocia” başlıklı sunumda bulundu. 

Güngördü sunumunda “Nevşehir İli Neolitik Çağ Yüzey Araştırmaları Projesi (Nenesu Projesi) kapsamında 2019 yılından itibaren şehrimizde gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda, bu coğrafyada yerleşik hayat, tarım ve hayvancılığın nasıl başladığı üzerine önemli bilgiler elde ettik.  Nevşehir ili insanlık tarihinde sahip olduğu doğal zenginliklerinin yanı sıra kültürel miras anlamında önemli bir yere sahip. Ancak bölgedeki bilimsel araştırmaların azlığı dikkat çekici. ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ alanında ihtisas üniversitesi arkeologları olarak bizler de bölgedeki farklı dönemlere ait kültürel miras niteliğindeki arkeolojik araştırmaların sayısını arttırarak, yeni veriler ışığında şehrin ve bölgenin dünya çapında tanıtımına katkı sağlayacak çalışmalarda bulunuyoruz” dedi.