Yılmaz, Hacıbektaş’ta Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "Sevgi ve muhabbet kapısında buluşalım" temasıyla düzenlenen "Hacı Bektaş Veli'nin Hakk'a Yürüyüşünün 753. Yıldönümü Anma Etkinlikleri"ne katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Yılmaz, Türkistan membaından doğup Anadolu coğrafyasına yayılan Hacı Bektaş-ı Veli’yi, Hakk’a yürüyüşünün 753’üncü yıldönümünde rahmetle yâd ettiğini söyledi.

“Hazreti Hünkâr’ın Ocağı’nda, güzel Nevşehir’de bulunmaktan mutluluk duyuyorum” diyen Yılmaz, şunları söyledi:

“Hacı Bektaş Veli’nin birlik beraberlik öğretileriyle mayalanmış bu topraklarda, bizleri bu dostluk halkasında buluşturan Cenab-ı Allah’a hamd ediyorum. Kardeşliğimizin ve dayanışmamızın daim olmasını diliyorum.

Ahmet Yesevi'den Hacı Bektaş Veli'ye, Tapduk Emre'den Sarı Saltuk'a ilim irfan çerağını yakan manevi mimarlarımız, insanları doğruya, iyiye ve güzele yöneltmek için emek ve eser vermiştir. Nefesleri ve sözleri çağları aşmış, tüm insanlığa evrensel mesajlar bırakmıştır.

Muhabbetin, birlik ve beraberliğin timsali olan Hacı Bektaş-ı Veli, canları birleştiren ulu bir çınardır. Eline, beline, diline sahip olmayı öğütleyen Hünkâr, insan olmanın en temel erdemlerini gönüllere hatırlatır.

Dergâhında, insanlık onuru en yüce; her can değerli, her söz hikmetlidir. “Dört kapı, kırk makam” öğretileriyle insanı hakikatin derinliklerine çağırır ve adaletle, merhametle buluşturur. Bu anlayışta ayrı-gayrı, sen-ben kavgası hatta öfke yoktur.  Birlik, beraberlik ve kardeşlik vardır.  Hacı Bektaş Veli’nin, insanları ötekileştirmeden, sevgi ve hoşgörüyle yaklaşma öğretisi, hem toplumsal hayatımıza hem de yönetim anlayışımıza yansımış durumdadır. Bu değerleri yaşatarak, ülkemizde ve dünyada barışın, kardeşliğin, dostluğun hâkim olmasına katkı sunmaya devam ediyoruz. İnsanı merkeze alan, sosyal adaleti, eşitliği ve toplumsal barışı önceleyen bir bakış açısına sahibiz.”

“HER TÜRLÜ AYRIMCILIĞIN, ÖTEKİLEŞTİRMENİN KARŞISINDAYIZ”

“Etnik, mezhep ya da başka anlamlarda her türlü ayrımcılığın, her türlü ötekileştirmenin karşısındayız” ifadelerini kullanan Yılmaz, şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan her fırsatta “Bir olacağız, İri Olacağız, Diri Olacağız; Hep birlikte Türkiye olacağız” diyerek gönüller hünkârının çağrısıyla seslenmektedir. Hacı Bektaş Veli’nin izinde, halkımızın her kesimine eşit ve adil bir şekilde hizmet götürme gayretindeyiz.

Etnik, mezhep ya da başka anlamlarda her türlü ayrımcılığın, her türlü ötekileştirmenin karşısındayız. Bu toprakların manevi zenginliklerine ve değerlerine sahip çıkmayı, kültürümüzü ve inançlarımızı yarınlara aktarmayı en temel vazifemiz olarak görüyoruz.

Cumhuriyetimizin ikinci asrını Türkiye yüzyılı haline getirecek yeni bir atılımın içindeyiz. Bunu toplumun tüm kesimleriyle, tüm renkleriyle omuz omuza, birlikte yapıyoruz. Bu anlayışın sonuçlarından biri yakın geçmişte yaptığımız kanuni düzenlemeler ile Cemevlerine çeşitli kamu destekleri verilmesini sağlamak olmuştur.

Alevi vatandaşlarımızın taleplerine artık kurumsal bir yapı içinde yaklaşıyoruz. Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığımız “İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır" diyen Hacı Bektaş-ı Veli’den ilhamla faaliyet göstermektedir.

Hacıbektaş Belediye Başkanı Kaim İstiklal Marşı’na karşı mı? Hacıbektaş Belediye Başkanı Kaim İstiklal Marşı’na karşı mı?

Başkanlık, Alevi Bektaşilik İhtisas Kütüphanesi ve Ansiklopedi külliyatı gibi çalışmalarla bu alanda eğitimi ve bilimsel araştırmaları desteklemektedir. Başkanlığın yapmış olduğu saha çalışmaları neticesinde, hâlihazırda 730’dan fazla cemevinin bakım-onarım, tefrişat giderlerine ilişkin talepleri karşılanmaktadır. 6 Şubat depremlerinin ardından bölgedeki cemevleri için özel kaynak ayrılmıştır Böylece depremden etkilenen cemevlerinin onarım masrafları karşılanarak yapılar yeniden ayağa kaldırılmıştır.

Tüm cemevlerinin aydınlatma, içme ve kullanma suyu, yapım, onarım, bakım giderlerinin karşılanması ve imar planlarındaki yeri gibi tüm sorunlarında yanındayız. Diyanet İşleri Başkanlığımız ise Türkiye Diyanet Vakfı çatısı altında Alevi-Bektaşi klasiklerini yayınlayarak manevi zenginliğimizi yaşatmaktadır.

Bunun yanı sıra muharrem ayı buluşmaları, Yas-ı Matem Oruç Açma programları ve seyyid-i şüheda Hz. Hüseyin Efendimiz ve Kerbelâ şehitlerini anma programları gibi faaliyetler ile Diyanet, alevi vatandaşlarımızın hizmetindedir.

Yaptığımız insanımızın inandığı gibi yaşayacağı ortamı, şartları oluşturmaktır. Bizim bu anlamda hiç kimseye bir inanç bir görüş dayatmak gibi bir zihniyetimiz yok. Kazanımlara sahip çıkmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Bununla birlikte alevi vatandaşlarımızın güncel talep ve beklentilerine de kulak veriyoruz. Eksikleri zaman içinde birlikte gidereceğimize inanıyorum.

Her kesimden vatandaşımız için eşit fırsatlar sunarak, toplumsal uyum ve dayanışmamızı daha da güçlendireceğiz. Yeni Anayasa çalışmaları başta olmak üzere temel hak ve özgürlüklerle ilgili reformlarımızı daha da ileriye götüreceğiz. Yeter ki “Bir olalım, İri olalım, Diri olalım; Hep Birlikte Türkiye olalım!”

Editör: Alpaslan Körükcü