Urgenç, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

 “Anayasa Mahkemesi’nin rektör atama şeklini iptal etmesi bir fırsat olarak görülmelidir. Daha önceleri rektörlük seçimlerinde sadece akademisyenler oy kullanır, sandıkta en çok oyu alan ilk altı adayın ismi YÖK’e gönderilir, ardından YÖK altı aday arasından üç tanesini Cumhurbaşkanı’na gönderir, Cumhurbaşkanı bu adaylardan birini rektör olarak atardı. Bu yöntemi sendika olarak çok eleştirdik. Her fırsatta sadece akademisyenlerin değil, tüm üniversite çalışanlarının, hatta öğrenci temsilcilerinin oy kullanması gerektiğini bildirdik.

Nevşehirli gezginler bisikletle dağları tepeleri aştı Nevşehirli gezginler bisikletle dağları tepeleri aştı

Biz seçim usulünün düzeltilmesini beklerken, evdeki bulgurdan da olduk. Rektörlerin makamlara getirilmesinde artık seçim meçim hak getire! Bilindiği gibi bazı yapıların desteği ve lojistiğiyle süreç yürütülüyor. Bir kısım rektörler de ne yazık ki atandıktan sonra hangi lobinin lojistiği ile iş başına gelmiş ise adeta onların emir erliğini yapıyor. Bu şekilde üniversite yönetilemeyeceğini her fırsatta dile getirdik, getiriyoruz. Bilindiği gibi Anayasa Mahkemesi, üniversite rektörlerinin Cumhurbaşkanı tarafından atanmasına ilişkin düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. Bu bir fırsat olarak görülmelidir.

Üniversitelerimiz, ülkemizde demokrasi kültürünün yeşerdiği ve yerleştiği kurumlar olmalı, bu anlamda topluma öncülük etmelidir. Dolayısıyla üniversitelerin demokrasiyi içselleştirip, topluma örnek oluşturması için rektör atamalarının, mutlaka tüm üniversite çalışanlarının hür iradeleriyle gerçekleştirilmesini, sandıktan en yüksek oyu alan kişinin de rektör olarak atanmasını sağlamalıyız. Bu konudaki düzenlemenin en kısa zamanda yapılmasını temenni ediyoruz.”

Editör: Alpaslan Körükcü