NEVÜ Fen-Edebiyat Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Musa Kar’ın yürütücü olduğu “Tatlarin Barajı Gölü’nde Fitoplankton ve Zooplankton Çeşitliliğinin Mevsimsel Değişimi ve Su Kalitesi Parametreleri ile İlişkisi: Bir DNA Metabarkodlama Çalışması” başlıklı projesi, “TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı” kapsamında desteklenecek.

12 ay sürmesi planlanan proje ile geleneksel taksonomik yöntemlerden farklı olarak, Tatlarin Baraj gölünde yasayan planktonik canlıların ortama bırakmış olduğu çevresel DNA (çDNA) sudan izole edilerek PCR ve Yeni Nesil Dizileme teknikleri ve biyoinfomatik analizler kullanılarak tür çeşitliliği tespit edilecek. Ayrıca su kalite parametreleri de belirlenecek, mevsimsel tür kompoziyonu ile aralarındaki ilişki incelenecek. Bu proje ile tatlı su alanlarında mevsimsel su rejimi değişikliklerinin ve insan faaliyetlerinin neden olduğu kirliliğin etkileri izlenerek, gerekli önlemlerin alınmasına yönelik öneriler belirlenecek.

CAPPIN2C Kuluçka Merkezi yeni girişimcilerini bekliyor CAPPIN2C Kuluçka Merkezi yeni girişimcilerini bekliyor

Üniversitede görev yapan tüm akademik personel ve eğitim gören öğrencilerin TÜBİTAK projelerini desteklediklerini belirten Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, TÜBİTAK programlarına ilgi duyan akademik personel ve öğrencileri proje deneyimi kazanmaları için Teknoloji Transfer Ofisi’nden birebir destek almaya davet etti.

Editör: Alpaslan Körükcü