Nevşehir İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimi ve Sağlıklı Hayat Merkezinde görevli diyetisyenler tarafından merkez ve ilçelerde vatandaşlara danışmanlık ve poliklinik hizmeti verildi.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünce yürütülen “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” kapsamında, İl Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimi ve Sağlıklı Hayat Merkezinde görevli diyetisyenler tarafından merkez ve ilçelerde vatandaşlara sağlıklı kiloya ulaşılması, bu kiloyu koruması, uygun tedaviyi alması ve obezitenin getirdiği olumsuzlukları tersine çevirmesine yardımcı olacak pratik çözümleri teşvik etmek amacıyla danışmanlık ve poliklinik hizmeti verildi.

Bu kapsamda 2023 yılı içerisinde yapılan çalışmalar neticesinde Nevşehir’de 1997 danışmanlık hizmeti verilerek toplamda 5 bin 439 seans yapıldı. Yapılan takip sonucunda danışanlar toplam 4 ton 769 kilo verdi.

Ülkemizde 2010 yılında uygulanmaya başlanan “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı Yetişkin ve Çocukluk Çağı Obezitesinin Önlenmesi ve Fiziksel Aktivite Eylem Planı” güncellenerek uygulanmaya devam ediyor.

Ayrıca Sağlık Bakanlığınca uygulanmakta olan “Türkiye Diyabet Programı” ve “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” da sağlıklı beslenme ve obezite ile mücadeleye doğrudan ve dolaylı katkıları olan programlar olarak dikkat çekiyor.

Obeziteden korunma ve obezite ile mücadelede en önemli iki unsur sağlıklı beslenmek ve fiziksel aktivitenin artırılması olarak görülüyor.

OBEZİTENİN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR, NERELERE BAŞVURULUR?

Obezite, tedavi edilmediği takdirde yan etkileri ile yaşam süresini kısaltan, yaşam kalitesini bozan bir hastalıktır. Tedavisinde ise tıbbi beslenme (diyet), egzersiz, davranış değişikliği, ilaç ve cerrahi tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Diyetisyenlerce yapılacak değerlendirme sonucu bireyin yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivite düzeyine, fizyolojik durumuna ve beslenme alışkanlıklarına uygun, yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayacak bir plan yapılması, diyet tedavisini oluşturmaktadır. Başarılı obezite tedavisi için hızlı ve hatalı kilo verme yöntemlerinden uzak durulmalıdır. Obezite tedavisinin başarılı bir şekilde yürütülmesi için; “diyet, egzersiz ve davranış değişikliğini” içeren üçlü tedavi programı; hekim, diyetisyen, fizyoterapist, egzersiz uzmanı ve ihtiyaç halinde psikiyatrist ve psikolog gibi meslek gruplarından oluşan bir ekip tarafından uygulanmalıdır.

Fazla kilolu ve obez bireyler, beslenme ile ilgili konularda doğru bilgi edinmek ve diyet tedavisi almak için İlçe Sağlık Müdürlükleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde verilen beslenme/obezite danışmanlığı hizmetinden yararlanabilir.