Dernekten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Yerel ve ulusal basınımızda bugün çıkan Kapadokya’da atlar başıboş yollarda geziyor, başlıklı haberlere istinaden;
Kaldırılan at çiftliklerinin atları açık arazide kalıyor haberi maalesef doğrudur. Ancak atlar sahipsiz kaldı, bakılmıyor, arazide başıboş geziyor gibi bilgiler eksikdir.
Kapadokya Alan Başkanlığı’nın yerine getirilemeyen 28 Maddelik Kapadokya Atçılık Usul ve Esasları’nı artık herkes biliyor. Bu maddeleri yerine getiremeyen 36 at çiftliğimizi kaçak duruma düşürdüler. İlk başta yaz ortalarında yıldırma politikası olarak bütün at çiftliklerimize 44.000 TL İdari para cezası kestiler. Daha sonrasında Ekim ayı gibi çiftliklerimize 15 Gün içinde kaldırma süresi verdiler. 15 Günde bir at çiftliğinin kaldırılamayacağını, 700 civarında atın, 36 çiftliğin bu durumdan olumsuz etkileneceğini, önümüzün kış olduğunu, bu atların ve çiftlik sahiplerinin çok zor durumda olduğunu iletmemize rağmen Kapadokya Alan Başkanlığı kaldırma kararında ve cezalarında ısrar etti. Vekillerimize, İktidar Partisi İl Başkanımıza, Belediye Başkanlarımıza, Tarım İl Müdürlüğü, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerimize konuyu aktardık. Ancak Kapadokya Alan Başkanlığı ve kurulları işlemlere devam ettiler. Daha sonra çiftliklerimize 1 milyon TL’ye yakın para cezaları yazıp, sahiplerini savcılığa sevk ettiler, idari ve adli işlemler başlattılar.
Geldiğimiz noktada Ürgüp’te bulunan tek at çiftliği kapanırken, Göreme ile toplamda 8 at çiftliğimiz kapanmak zorunda kaldı. Diğerlerinin şuan kaldırma kararları ve işlemleri devam ediyor. Kapanan, çitleri ve barınakları yıkılan çiftliklerimizde, yıkılan barınak ve çitlerle atların yaşam standartları bozuldu. Geliri bozulan at çiftlikleri sahipleri, Kapadokya Alan Başkanlığı’nın icra ve adli işlemleri ile mücadele ederken, kış soğukları da kapıya dayandı, bir taraftan da çit ve barınak olmadan atlarına bakmaya çalışıyorlar. Kapadokya atçılık kültürünün yapılan bilinçsiz müdaheleler ile geldiği noktada, maalesef durum bu.
At çiftliklerimizin, Göreme, Çavuşin, Uçhisar, Ortahisar’da 15 Gün içinde, 6000 metrekare arazi satın alıp, yola yakın olup, 28 kurumdan olumlu görüş alıp, alan başkanlığı kurullarından karar çıkartıp, üstüne eğer tamir odası dahil kocaman binalar dikmesi, 30-40milyon TL harcayıp at çiftliği kurması imkansız.
Dahası 100 odalı otel yapacak firmadan istedikleri belgeleri, at çiftliklerinden istemeleri de ayrı bir tutarsızlık ve haksızlık.
Kapadokya Atçılık Kültür Derneği olarak, Kapadokya Alan Başkanlığı yetkilileri başta olmak üzere, vekillerimizi, başkanlarımızı, bürokratlarımızı, basınımızı, halkımızı bilgilendirdik.
Her konuda ‘’Kurul Kararı’’ diyen, Kapadokya Alan Başkanlığının kurullarının Kapadokya’ya ve Kapadokya dinamiklerine, halkına, kültürüne, atına, atçılarına ne kadar hakim oldukları ve bu konularda ne kadar bilgi sahibi oldukları ortada. Gelen kışı bile hesap edemediler. Biz Nevşehirliler, kışın kapımıza gelen kedi yavrusunu bile, kışın hayatta kalamaz diye evimize alır, havalar düzelene kadar bakarız. Kapadokya Alan Başkanlığının kurulları, çitler ve barınaklar kalkınca 700 tane atın kış günü ortada kalabileceğini gözardı ettiler.
Yaşanan ve yaşanabilecek her türlü olumsuzluktan, ölen veya ölebilecek atlarımızdan, yollarda veya çiftliklerde yaşanabilecek kazalardan Kapadokya Alan Başkanlığı yetkilileri ve karar alan kurulları sorumludur.
Kapadokya Atçılık Kültür Derneğimiz, kendi kurullarını oluşturmuş olup süreci takip etmektedir. Doğabilecek her türlü olumsuzluklara karşı, başta Kapadokya Alan Başkanlığı olmak üzere, bu kararları alan, bu kararlara imza atan kurul üyeleri için gerekli hukuki süreçleri Kapadokya Atçılık Kültür Derneği olarak başlatacağız.
Bu sorunların çözümü için başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan olmak üzere, Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy, Bakan Yardımcımız Gökhan Yazgı’dan acil, etkili, hızlı çözümler bekliyoruz."