Yaşam

Hububat ekili alanlarda tarama yapıldı

Arazide sürvey çalışmaları ile ilgili açıklamada bulunan İl Müdürü Memiş, Nevşehir’de hububat ekili alanlarda hastalık ve zararlı taramalarına il veya ilçe müdürlüğü teknik personelleri tarafından başlandığını belirterek, saha çalışmalarında üreticilerle diyalog halinde olduklarını söyledi.

Memiş, hububat alanlarında septorya yaprak lekesi, kök çürüklüğü, cücelik virüsü, pas hastalıkları (kahverengi ve sarı), süne mücadelesi vb. tüm hastalık ve zararlı konularında arazi kontrollerinin yapıldığını, mevsim şartlarını göz önünde bulundurularak hastalık ve zararlılar hakkında çiftçilere gerekli bilgilendirmelerin yapıldığını, herhangi bir hastalık ve zararlı tespitinde uyarıldıklarını üreticilerin hastalık ve zararlılarla yapılacak mücadele hakkında detaylı bilgi için il ve ilçe müdürlüklerine başvurabileceklerini ifade etti.

İl Müdürü Memiş ayrıca bahsettiği hububat hastalıklarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

“HUBUBAT EKİLİ ALANLARDA HASTALIK VE ZARARLILAR

Septorya yaprak lekesi, buğday yetiştirilen birçok bölgede önemli kayıplara neden olan ''Septoria tritici'' fungusunun neden olduğu hastalıktır. Hastalığın ilk belirtileri alt yapraklar üzerinde damarlar ile sınırlandırılmış, küçük, düzensiz, kırmızımsı-kahverengi lekeler şeklindedir.

Mücadelesi,  dayanıklı çeşit kullanmaları, derin sürüm yapmaları, erken ekimden kaçınmaları, bitkinin ihtiyacından fazla azotlu gübre kullanılmamaları ve ekim nöbeti uygulamaları önerilmektedir. Hastalığın yayılma durumu göz önünde bulundurularak ruhsatlı Bitki Koruma Ürünü kullanması gerekmektedir.

Kök ve kök boğazı çürüklüğü, buğdayın en önemli hastalıklarının başında gelen hastalıklarından birisidir. Köklerde meydana gelen kahverengi sınırla çevrili renk bozulması, hastalığın en önemli belirtisidir. Köklerin zayıflamasına, bodurlaşmaya, erken olgunlaşma, dane bağlayamama ve köklerde lezyonlara neden oluyor. Kahverengi ve siyah renklerde olan lezyonların yanında, beyaz başak gelişimi de meydana geliyor. Hastalık yayılışını yoğun nem ve sık ekim yapılması artırmaktadır. 

Mücadelesi, Ekim nöbetine dikkat edilmeli ve sertifikalı tohum kullanılmalıdır. Kimyasal mücadele için hastalık etmenine ruhsatlı bitki koruma ürünü kullanılması gerekmektedir.

Cücelik Virüsü, en belirgin özelliği boğum aralarının kısalması nedeniyle bitkilerde görülen cüceleşmedir.  Yapraklarda görülen renk açılması, açık yeşil veya sarımtıraklık durumu, yaprak yüzeyinde dikine açık çizgiler şeklinde olur ve bazen bitki besin maddesi noksanlıkları ile karıştırılabilir. Özellikle bayrak yaprağı ucunun kızarması sık görülür ve enfeksiyonun en karakteristik belirtisidir.

Mücadelesi: Cücelik virüsü ile kimyasal mücadele yapılamamaktadır. Ancak hastalığın yayıcısı olan yaprak bitleriyle erken dönemde ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile kimyasal mücadele yapılarak virüsün farklı alanları dağılması önlenir.

PAS HASTALIĞI

Sarı pas, en erken görülen pas türüdür. Genellikle yapraklarda görülse de, sap ve başaklarda da zaman zaman görülebilir. Yaprakların üst yüzeyinde makine dikişi şeklinde ve sarı renkte püstüller oluşur.

Kahverengi pas, genellikle yapraklarda görülür ve bu nedenle "Yaprak pası" olarak da isimlendirilir. Bunlar portakal sarısı veya koyu kahverengindedir.

Mücadelesi, sık ekimden kaçınılması, zamanında yabancı ot ve ara konukçu mücadelesi yapılması, tarlaya normalin üzerinde azotlu gübre verilmemesi gerektiği için bu hususlara dikkat edilmelidir. Hastalık doğru teşhis edildikten sonra ruhsatlı bitki koruma ürünleri kullanılarak kimyasal mücadele yapılmalıdır.”