Yaşam

Fotoğrafçı köyü

Gülşehir’e bağlı Yeşilöz köyünden yaklaşık 80 yıl önce 2 kardeşin Ankara'ya giderek fotoğraf stüdyosunda çalışmaya başlaması, ardından yakınlarını da yanlarına alması ile başlayan sürecin ardından köyden bugüne kadar yaklaşık 500 fotoğrafçı çıktı.

Eski adı Cemel yeni adı Yeşilöz olan köyden Hayri ve Mehmet Şahin kardeşler, 1940'lı yıllarda Ankara'da bir fotoğraf stüdyosunda çırak olarak çalışmaya başladıktan sonra kendi stüdyolarını açtı.

Şahin kardeşler, işler ilerledikçe köyden akrabalarını Ankara'ya getirerek stüdyolarında çalıştırdı.

İki kardeşle başlayan köyün fotoğrafçılık serüveni günümüze kadar devam etti ve Yeşilöz köyünden 3 kuşaktan yaklaşık 500 fotoğrafçı, Ankara başta olmak üzere Türkiye'nin farklı illeri ve yurt dışında bu mesleği sürdürüyor.

Yeşilöz köyünden fotoğrafçı olmak için Ankara'ya giden ve 37 yıldır fotoğrafçılık yapan Ali Yıldırım, 1940'lı yıllarda başlayan fotoğrafçılık akımından ailesinin de etkilendiğini, 14 yaşındayken ağabeyi ile Ankara'ya, akrabalarının yanına giderek fotoğrafçılık mesleğine ilk adımı attığını söyledi.

Yaklaşık 40 yıldır fotoğrafçılık yaptığını aktaran Yıldırım, Ankara'da uzun süre çırak olarak çalıştıktan sonra Avanos’a gelerek 2 kardeşi ile fotoğraf stüdyosu açtıklarını kaydetti.

Stüdyolarında ağabeyinin çocukları ile çalıştıklarını bildiren Yıldırım, "Onlar da fotoğrafçı. Üçüncü nesil fotoğrafçı olan yeğenlerim, stüdyo çekimlerinin dışında peri bacalarında da çekim yapıyor. Oğlumu eğitim amacıyla İngiltere'ye gönderdik. Ama o da küçük yaştan beri fotoğraf stüdyosuna gelip gittiği için orada fotoğrafçılık yapıyor. Yeğenim ise Ukrayna'da kendi stüdyosunu açtı. Tabi şu anki nesil bizden daha donanımlı, teknolojiyi daha iyi kullanıyor" diye konuştu.