Demokratik toplumlarda basının önemli bir erk olduğunun altını çizen Rektör Prof. Dr. Aktekin mesajında şu ifadelere yer verdi:
Evrensel İnsan Haklarına yasal ve kültürel yönden değer veren toplumlarda bireyin ‘düşünme, kanaat üretme, düşünce ve kanaatlerini açıklayarak toplumsal alanda paylaşma hakkı’ kapsamında basın özgürlüğü de yasal ve kültürel dayanaklarına kavuşmuştur.
“Basın Özgürlüğü” kavramı aynı zamanda “Toplumsal Sorumluluk” kavramını da beraberinde getirmektedir. Bu özgürlüğü kullanan basın mensuplarının aynı oranda iş ve eylemlerini “toplumsal sorumluluk” içinde Basın Etik İlkeleri kapsamında yerine getirmeleri gerekmektedir.
Toplumun tümünü kapsayan ‘sağlıklı bir toplumsal iletişimin’ gerçekleşmesi için 'doğru bilgi verme, kişi hak ve hürriyetlerine saygı, tarafsız yayın yapma' gibi Basın Etik İlkeleri yönünden görev yaptığında basın ancak ve sadece toplumsal işlevini yerine getirmiş olacaktır.
“Basın Özgürlüğü” adı altında ‘Toplumsal bilgi alanına eksik ya da yanlış bilgiler aktarmak, basın mesleğini kişisel menfaatler için kullanmak, kişilerin haklarını ihlal etmek’ gibi olumsuz eylemler ise ‘sağlıklı bir toplumsal iletişim’ hedefinin ihlal edildiği anlamına gelmektedir.
Bu düşüncelerle, “Basından Sansürün Kaldırılışının” yıl dönümü olan 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı'nı kutlar, görevlerini büyük bir sorumluluk ve fedakarlık ile icra eden tüm basın mensuplarına sağlık, selamet ve başarılar dilerim.