Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Türkiye'nin mesleki ve teknik eğitimdeki geleceğini şekillendirmek amacıyla hazırladığı Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi'nde, milli ve manevi değerlerin güçlendirilmesi ile birlikte Ahilik kültürünün yeniden canlandırılması hedeflenmektedir. Bu çerçevede, ülke genelinde "Genç Girişimci Ahiler Projesi’’ başlatılmıştır.

    Ahilik kültürünü temel alan bu proje, öğrencilerin karakter gelişimine katkı sağlarken, aynı zamanda onları iş hayatında aktif rol alacak fütüvvet ehli bireyler olarak yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Proje kapsamında, öğrencilerin milli ve manevi değerlerle donatılarak, girişimcilik ruhunu kazanmaları hedeflenmektedir. Bu sayede, ülkenin geleceğine sağlam bir temel oluşturulması planlanmaktadır.

    Projenin bir diğer önemli ayağı ise öğretmenler için başlatılan eğitim programlarıdır. Buna bağlı olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nın, öğretmenlerin Ahilik kültürünü ve girişimcilik becerilerini derinlemesine anlamaları için çevrim içi olarak "Ahilik Kültürü ve Girişimcilik Eğitici Eğitimi Kursu"nu hayata geçirmiştir. Bu eğitimlerle öğretmenlerin, öğrendiklerini sınıflarında etkin bir şekilde uygulayabilmeleri için gerekli yeterlilikleri kazanmaları hedeflenmekte olup Nevşehir adına da bu eğitimlere 2 öğretmen formatör olarak katılmıştır.

Arı çalışmaları yerinde inceledi Arı çalışmaları yerinde inceledi

    Bu kapsamda formatörlük eğitimini tamamlayan merkez ilçe Mesleki Eğitim Merkezi Elektrik -Elektronik Teknolojileri Alan Şefi Erdinç TAŞ tarafından, merkez ilçede bulunan okul ve kurumlarda görev yapan atölye ve laboratuvar dersi öğretmenlerine yönelik;  mahalli hizmet içi kursu kapsamında haftanın 3 günü ve günde 6 saat toplamda 18 saat olmak üzere 3-5 Eylül 2024 tarihleri arasında Nevşehir Öğretmenevinde "Ahilik Kültürü ve Girişimcilik Eğitimi Seminerleri" düzenlenmiş ve düzenlenen eğitimlere toplam 153 öğretmen katılmıştır. Diğer ilçelerde görev yapan atölye ve laboratuvar dersi öğretmenlerine yönelik ise ikinci grup mahalli hizmet içi kursu, 23-25 Eylül 2024 tarihleri ile 30 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında yapılacak olup bu seminerlere de 118 öğretmen katılacaktır.

    Milli Eğitim Bakanlığı bu etkinlik ile hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin milli ve manevi değerlere sahip, girişimci bireyler olarak yetişmesine katkı sunmayı ve Ahilik kültürünün yeniden canlandırılmasıyla birlikte, Türkiye'nin gelecekteki mesleki ve teknik eğitimi daha sağlam temellere dayandırılmasını amaçlamaktadır.

Editör: Alpaslan Körükcü