Nevşehir'de bugün hava nasıl? (19 Eylül 2024) Nevşehir'de bugün hava nasıl? (19 Eylül 2024)

Türkiye’de sadece Nevşehir’de üretilen ve şehrin 3 asırdır vazgeçilmez ürünlerinden birisi olan tahinli simit için yapılan Coğrafi İşaret Belgesi başvuru süreci tamamlandı.

Sürecin tamamlanmasının ardından tahinli simit Nevşehir’in Coğrafi İşaret Belgeli ürünü oldu.

Tahinli simidin Coğrafi İşaret Belgesi almasıyla Türkiye’de daha bilinir hale gelmesi bekleniyor.

Nevşehir Fırıncılar ve Unlu Mamüller Odası Başkanı Caner Erdoğan, 2023 yılının 6’ıncı ayında Türk Patent Kurumu'na müracaat yaptıklarını söyledi.

Başvuru sürecinin tamamlanmasının 1 yıl sürdüğünü belirten Erdoğan, “Bu simit başka yerde üretiliyor mu diye belirli araştırmalar yapıldı. Araştırmalar sonunda Nevşehir adına tescil edilmiş durumda.” dedi.

Tahinli simidin Nevşehir için önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, tahinli simidin ilk olarak 1726 yılında Sadrazam Damat İbrahim Paşa zamanında fırınlarda üretilmeye başlandığını ifade ederek, “O zamandan günümüze kadar simit üretimi sürmüş. Şehrimizde en çok tüketilen ürünlerden bu simit. Ve talep olduğu zaman şehir dışına da gönderiliyor. Bu simidi üreten 4 fırınımız var. Biz bu geleneğin de hep devam etmesini istiyoruz.” diye konuştu.

“TAMAMEN DOĞAL”

Tahinli simidin tamamen doğal olduğunu aktaran Erdoğan, “Bu tahinli simit tamamen doğal nohut mayasıyla mayası hazırlanıp yapılan bir simit. Un, su ve tahinle üretiliyor.” dedi.

Editör: Alpaslan Körükcü